VIDEO | 5 ani de la victoria secolului și bătaia cu tort! De ce nu a câștigat Oltchim trofeul Ligii Campionilor în 2010. Luca: „Nimănui să nu-i treacă prin cap că poate juca finala Champions League dacă nu are un buget de minimum 4 milioane”

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

VIDEO: Costin GRIGORAȘ

În urmă cu 5 ani, în 18 aprilie 2010, a fost un fel de zi națională a sportului! Aproape o națiune întreagă a fost conectată la data respectivă la meciul de handbal dintre Oltchim și Gyor, decisiv pentru calificarea în finala Ligii Campionilor. Sportul românesc devenise deja sărac din punct de vedere al performanțelor, motiv pentru care o posibilă finală de Champions League la nivel de cluburi părea ceva ireal. Oltchim nu ajunsese încă la formula „galactică” din 2012, când a adunat câteva vedete de prim rang iar lumea se obișnuise deja ca Vâlcea să fie sus, astfel că miza în sine și jocul din 2010 au determinat ca națiunea să „stea pe loc” măcar pentru 90 de minute, pentru a urmări Dream Team-ul.

În fața unei atmosfere de vis în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea, care o mai întâlnim în zilele noastre doar la meciurile de handbal din Baia Mare, echipa condusă de pe margine de Radu Voina avea să facă una din cele mai bune partide din istoria handbalului românesc. Cu precădere în repriza a doua, când Vâlcea a reușit să doboare un Gyor la fel de redutabil ca și în anii care au urmat, dar care a avut ghinionul să întâlnească atunci o echipă extrem de motivată, cum din păcate rar ne-a fost darul să mai vedem ulterior așa ceva la o echipă românească. Nici măcar atunci când Vâlcea, teoretic, a avut un lot mult mai bun. Oltchim a câștigat cu 24-20 returul semifinalei cu formația maghiară, iar cu scorul general de 49-45 făcea pasul către prima finală românească de Champions League după o pauză de 21 de ani!

După meci a urmat o bucurie de nedescris, cu rar s-a văzut într-o arenă sportivă, cu șampanie care a curs în valuri și o bătaie spontană cu tort.

CASETA MECIULUI  DIN 18 APRILIE 2010

  • OLTCHIM – GYOR 24-20
  • Ungureanu, Smedescu – portari; Nechita 7, Neagu 5, Manea 4, Shymkute 2, Stanca 2, Vizitiu 2, Meiroșu 1, Curea 1, Beșe, Gatzel-Han, Lecușanu, Luca. Antrenor: Radu Voina
  • Palinger, Vig – portari; Gorbicz 6, Amorim 4, Kovacsics 4, Mravikova 2, Spiridon 2, Brădeanu 1, Verten 1, Deaki, Hornyak, Mayer, Orban. Antrenor: Csaba Konkoly
  • Pauză: 11-10; Arbitri: Pedersen – Mortensen (Danemarca); Cea mai bună jucătoare a meciului: Adriana Nechita.

La fix 5 ani distanță după cea mai frumoasă și importantă victorie a unei echipe de club din România în acest secol sunt și multe regrete: Oltchim nu a apucat să câștige Liga Campionilor, nici în acel sezon, nici în anii ce au urmat. De fapt, Vâlcea nici nu s-a mai calificat într-o altă finală, deși a transferat nume mari pentru a-și vedea împlinit și un alt vis, să câștige trofeul. Apoi, câteva din acele fete extraordinare s-au retras. România nu a reușit să găsească un alt cuplu de apărători centrali precum Steluța Luca și Valeria Beșe. România n-a descoperit încă un cuplu de pivoți la fel bine legat, așa cum au fost Oana Manea și Ionela Stanca.

Tot lșa capitolul regrete poate fi trecut și faptul că în Vâlcea n-a mai apărut acea sală Polivalentă de 5.000-6.000 de locuri, promisă de guvernanți. La fiecare joc din LC, Sala „Traian” era mult prea mică pentru cererea de bilete.

„În general, după astfel de momente îți rămân în memorie și părțile neplăcute. Atunci, ne-a luat ceva timp să ne revenim din beția calificării. Astfel, pentru finală, noi ne-am pregătit să jucăm, spre desosebire de Viborg, care s-a pregătit să câștige. Am ajuns însă în acel punct pentru că am construit, construit, construit! În afara istoriei pe care o aveam în spate, proiectul care ne-a dus în finală a fost pus pe picioare în 2006. Nu am ajuns din primul an în finală”, a susținut Nicolae Luca, unul dintre conducătorii Oltchimului.

Interesant este faptul că Vâlcea a atins acea performanță din 2010 cu o formulă de echipă aproape în totalitate românească. Din afară, la echipă erau Pidpalova și Shymkute. Iar Oltchim a pierdut finala în mai 2010 în fața unui Dream Team, din care făceau parte Popovic, Jurack, surorile Lunde, Althaus, Skov, Vărzaru. A fost și momentul în care formația vâlceană a înțeles că trofeul Ligii Campionilor nu poate fi câștiga dacă nu va aduce handbaliste de peste hotare.

„Se împlinesc 5 ani de la acea calificare în finală după un meci cu Gyor, dar și 2 ani de la eșecul tot cu Gyor din semifinale. Un gol care ne-a lipsit la Veszprem a distrus practic echipa. Dacă ne calificam în finala Champions League sunt convins că și acum aveam echipa la Vâlcea. Un gol a condus însă la dispariția acestei formații, care își construise un palmares și o istorie care cu greu vor fi egalate. Chiar dacă acum sunt ambiții și orgolii, e greu ca acestea să dureze 30 de ani„, ne-a declarat și Petre Berbecaru, un conducător de legendă al handbalului românesc, părtaș practic la toată istoria clubului vâlcean. Fostul colaborator al președintelui Ioan Gavrilescu și spre final chiar șef al clubului, Petre Berbecaru susține că una dintre marile greșeli ale ultimilor ani a fost desființarea centrului de copii și juniori, după ce în Vâlcea a fost înființat Centrul Național de Excelență: „Dacă acest centru ar fi existat, poate am fi putut continua activitatea cu cele tinere. Am mai avut un moment greu financiar în 2002, când am rămas fără toate jucătoarele importante, dar am reușit să-l depășim. Le avem pe Manea, Nechita, Meiroșu, care au fost promovate și cu care s-a ajuns până în finala Cupei Cupelor”.

Concluzii despre rivalitatea Oltchim – Gyor

În ultimii 5 ani, Oltchim a avut trei „duble” cu Gyor în semifinalele Ligii Campionilor. Vâlcea a câștigat-o pe prima, iar formația maghiară pe următoarele două. „Rivalitatea Oltchim – Gyor a fost poate cel mai bun exemplu de fair-play. În teren au fost orgolii mari, dar în afară a fost mereu respect reciproc. În momentul în care eram la tragerile la soți, cea mai bună armonie era între cele două conduceri. Cele mai bune cazări le aveam de fiecare dată în Ungaria. De câte ori au venit fanii maghiari la Vâlcea, ori noi am fost la Gyor sau Veszprem, nu au fost niciodată probleme”, a precizat Nicolae Luca.

Au trecut 5 ani de la calificarea Oltchimului în finala Champions League. Câți ani vor mai trece pentru ca o echipă românească să ajungă din nou acolo? Toate speranțele se leagă tot de handbalul feminin, unde teoretic sunt și cele mai bune investiții din sportul românesc.  

Oficialii echipei vâlcene nu au oferit un răspuns din punct de vedere al duratei, ci au specificiat de ce ar avea nevoie o echipă românească pentru a evolua cu trofeul pe masă într-un Final 4, noua formulă de încheiere a Ligii Campionilor. „Nimănui să nu-i treacă prin cap că poate juca finala Champions League dacă nu are un buget de minimum 4 milioane, bani necesari pentru salarii și taxele aferente, pregătire, echipamente, medicamentație, staff puternic și tot ce presupune o deplasare. Gyor, Buducnost, Vardar chiar și Larvik au acest buget”, a concluzionat Nicolae Luca.

HCM Baia Mare și CSM București sunt cele două formații care și-au propus să ajungă în turneul Final 4 al Ligii Campionilor în acceastă perioadă de timp.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Stelian Ogică are planuri mari cu fiul Dianei Șoșoacă! Ce vrea să îi facă
Stelian Ogică are planuri mari cu fiul Dianei Șoșoacă! Ce vrea să îi facă
E născut la București și semnează cu Parma! Man și Mihăilă vor avea un nou coechipier
E născut la București și semnează cu Parma! Man și Mihăilă vor avea un nou coechipier
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: „Așa se explică”
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: „Așa se explică”
Ce lovitură! Ahmed Bani pleacă din cantonamentul lui Dinamo şi semnează cu o rivală din Superliga! Urmează anunţul oficial
Ce lovitură! Ahmed Bani pleacă din cantonamentul lui Dinamo şi semnează cu o rivală din Superliga! Urmează anunţul oficial
BREAKING | OUT de la Rapid, fotbalistul a semnat deja cu altă echipă din Liga 1. Unde va evolua jucătorul dat afară de Şumudică
BREAKING | OUT de la Rapid, fotbalistul a semnat deja cu altă echipă din Liga 1. Unde va evolua jucătorul…
Fosta soție de fotbalist face FURORI oriunde ar merge! Imagini INCENDIARE cu blondina sexoasă
Fosta soție de fotbalist face FURORI oriunde ar merge! Imagini INCENDIARE cu blondina sexoasă
Cătălin Măruță aruncă BOMBA după ce s-a AFLAT că va fi dat afară de la Protv: 'Lucrurile stau în felul următor'
Cătălin Măruță aruncă BOMBA după ce s-a AFLAT că va fi dat afară de la Protv: 'Lucrurile stau în felul…
BANCUL ZILEI. Doi preoţi tineri pleacă incognito la mare. Pe plajă, o blondă teribilă, topless: – Sărut-mâna, părinte!
BANCUL ZILEI. Doi preoţi tineri pleacă incognito la mare. Pe plajă, o blondă teribilă, topless: – Sărut-mâna, părinte!
Un român dezvăluie cât costă o chirie pentru un apartament lângă plajă, în Spania.
Un român dezvăluie cât costă o chirie pentru un apartament lângă plajă, în Spania. "Priviţi aici ce preţuri bune au"
Senzualitate fără egal! Cea mai SEXY peruviană la Hollywood
Senzualitate fără egal! Cea mai SEXY peruviană la Hollywood
Transformarea radicală a Corinei Ungureanu. La 44 de ani, fosta gimnastă a ajuns de nerecunoscut
Transformarea radicală a Corinei Ungureanu. La 44 de ani, fosta gimnastă a ajuns de nerecunoscut
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
S-a terminat! George Simion îl îngroapă Călin Georgescu. A anunțat personal
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi…
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape
VIDEO: Când debutează al doilea sezon al serialului The Last of Us?
VIDEO: Când debutează al doilea sezon al serialului The Last of Us?
Bilanţul deceselor în urma incendiilor din California a crescut la 10 morţi
Bilanţul deceselor în urma incendiilor din California a crescut la 10 morţi
Cel mai nou SUV de la Volkswagen are prețuri pt. România. Tayron e fratele mai mare al lui Tiguan
Cel mai nou SUV de la Volkswagen are prețuri pt. România. Tayron e fratele mai mare al lui Tiguan
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, distribuție completă. Cine sunt actorii care dau viață personajelor serialului
×